Sluishuis populair foto-object: waarom zijn we zo dol op symmetrie?

Sluishuis Amsterdam
Sluishuis Amsterdam
21 juli 2022

Het 400 woningen tellende Sluishuis is vorige week geopend. De gemeente Amsterdam wilde graag dat het een blikvanger zou worden, en dat lijkt gelukt: uit de vele foto's op social media blijkt dat mensen het gebouw graag op de kiek zetten.

Dat het gebouw een lust voor het oog is, komt waarschijnlijk door de symmetrie in het ontwerp, denkt psycholoog Ariane Faas. "Het brein vindt het fijn als iets herkenbaar is. Daardoor hoeft het minder hard te werken en dat maakt het aangenaam", zegt ze tegen EditieNL.

"Voorheen werd ook wel gezegd dat symmetrische gezichten het meest aantrekkelijk zijn", gaat ze verder. "Toch is dat niet helemaal zo. Maar als het gezicht van iemand significant asymmetrisch is, worden daar minder positieve eigenschappen aan toegedicht."

Je ziet symmetrie op veel plekken. "Kijk bijvoorbeeld naar hoe woningen ingericht zijn. Of naar kleding en auto's", zegt de psycholoog. "De voorkeur gaat uit naar herhaling en voorspelbaarheid."

Saai?
Fotograaf Lars van den Brink herkent dat. "We zoeken daar altijd naar, want het geeft veel rust", vertelt hij aan EditieNL. "Klassieke voorbeelden zijn woningen of kaarsen op gelijke afstand in het raam."

Toch kan symmetrie op foto's ook juist heel saai zijn. "Daardoor verdwijnt het aan het oog. En als beeldmaker wil je graag gezien worden." Het is volgens hem juist leuk om iets asymmetrisch te maken. "Zet er eens een derde kaars bij."

Als achtergrond vindt hij symmetrie wel heel fijn. "Langs de weg zie je vaak heel rechte rijen met bomen aan beide kanten. Dat geeft rust. Maar het wordt voor een fotograaf leuker als er een rode auto door het beeld rijdt. Door een rustige, symmetrische achtergrond kan je de aandacht op een ander object focussen."

Op die manier kan ook van het Sluisgebouw gebruik gemaakt worden. "Je kunt er van alles in laten gebeuren."

Source reference: https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5322417/waarom-symmetrie-fijn-sluishuis-amsterdam-populair-geopend-bouw
Author: EditieNL
Photo: Edwin Raap / Twitter

Nederlandse ontwerpers maken borden van eierschalen en garen van plastic

15 maart 2021

We moeten duurzamer gaan leven, maar hoe dan? Deze ontwerpers verwerken plastic tot nieuwe materialen of werken aan producten die in de natuur afbreekbaar zijn.
Wegwerpbestek van plastic is vanaf juli in de hele EU verboden. Het moet de plastic soup in de rivieren en zeeën terugdringen. De vraag is wel wat het alternatief dan is. Want hoewel het niet goed is voor het milieu is bij feestjes en evenementen dat wegwerpservies soms wel heel handig.

Servies van eierschalen
Ontwerpster Laura van de Wijdeven werkt in haar atelier aan een alternatief. Wegwerpbestek dat is gemaakt van eierschalen. De eerste prototypes presenteerde ze eind 2020 op de Dutch Design Week (DDW). Het recept voor de borden van eierenschalen ontwikkelde ze zelf.
Ze startte ermee bij een ontwerpwedstrijd in Barcelona, een initiatief van het Creative Europe Programme van de Europese Unie. Alle ontwerpers werd gevraagd aan de slag te gaan met een zelf gekozen Food Waste-materiaal.
"Vooral veel experimenteren", legt ze uit. "In mijn studio werk ik veel met gips, ik was daardoor erg nieuwsgierig om te gaan werken met een andere vorm van calcium: eierschaal. Het recept verklap ik liever niet, maar de borden bestaan helemaal uit eetbare ingrediënten. Het maakproces vraagt weinig intensieve energie, dit maakt het materiaal extra duurzaam."

Water
Qua uiterlijk lijkt het eierschaalmateriaal op keramiek. Maar qua eigenschappen is het een heel ander materiaal. "Het breekt als je het in water legt binnen een uur af tot poeder. Het is dus zeer geschikt voor wegwerpproducten, het kent geen lange levensduur."
Het project 'Eggshell Ceramic' is nog steeds in ontwikkeling. "Het materiaal is volledig biologisch afbreekbaar en kan zelfs dienen als bodemverbeteraar. Het proces van een nieuw materiaal tot een bruikbaar product vraagt om een verdere ontwikkeling. Zo moet het omdat het om borden gaat uitgebreid gecertificeerd worden."

Compostboard
De Rotterdamse Van de Wijdeven is niet de enige die aan volledig afbreekbare materialen werkt. In Eindhoven experimenteert Rik Maarsen met compostboard. Visueel lijkt het op hardboard, maar dan niet gemaakt van hout maar van andere organische materialen.
De bodem biedt genoeg mogelijkheden, aldus Maarsen. "Elk landschap heeft de mogelijkheid om eigen unieke materialen op te leveren. Denk aan de lavendelstruiken in Zuid-Frankrijk, of de tulpenvelden in Nederland. Of aan hennep en lisdodde."
De kleur van de compostboard platen is afhankelijk van de materiaalsoort waarmee het is gemaakt. "Je kunt compostboard vergelijken met hout, je kunt er ook dezelfde dingen van maken. Maar na afloop van de levensduur breekt het af in voedzame vezels en suikers, waardoor je het weer als voeding voor de bodem kan gebruiken."
Maarsen wil er meubels van gaan maken, maar zoekt nog naar een werkplaats waar hij die kan produceren. "Daar voer ik momenteel gesprekken over."

Horloges
Werken met nieuwe materialen. Dat is vallen en opstaan. Soms werkt iets niet, dan moet je op zoek naar een oplossing. Dat merkten Fede Baroni en Carsten van der Leek van Waltic, een bedrijf dat horloges produceert die van plastic tasjes zijn gemaakt. Het gaat om afvalplastic van tasjes die in de natuur in Argentinië zijn achtergebleven, vertelt Van der Leek.
Slappe wijzers
Die worden met een speciale techniek omgesmolten tot korrels die weer verwerkt worden. De kast, wijzerplaat, armband en sluiting zijn helemaal van plastic, maar de radertjes, batterij, kroon en wijzers zijn dit niet. "Plastic wijzers zijn te slap. We zijn echt jaren bezig geweest met de ontwikkeling. Proberen, kijken wat kan en wat niet kan."
Er zijn inmiddels vier kleuren horloges op de markt, maar de productie werd na een half jaar stilgelegd omdat er problemen waren met de borgpen van de sluiting. "We zijn nu oplossingen aan het testen."

Lampenkappen
De smelttechniek is ook bruikbaar voor andere toepassingen, meent Van der Leek. "Denk bijvoorbeeld aan telefoonhoesjes en lampenkappen. Er is genoeg afvalplastic."
De tasjes worden nu nog in Nederland verwerkt, omdat 'wij hier de techniek hebben'. Vanwege het transport is dat minder duurzaam, weet ook Van der Leek. "Maar op termijn moet dat in het land van herkomst van de tasjes worden gedaan."

Textiel
Ook Jessica den Hartog en Michelle Baggerman storen zich aan de berg met plastic tasjes die we ieder jaar weggooien. Samen met het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM) werken ze aan garen dat is gemaakt van afvalplastic.
De twee ontmoetten elkaar bij een lezing. Baggerman had bij een eerder project al tassen gemaakt van dunne repen plastic die op een spinnewiel tot fijne garen gesponnen zijn en ook Den Hartog werkte veel met plastic afval.

Rups
Het project is Chrysalis genoemd, naar het verpoppingsproces van een rups. Een oude manier om textiel te maken, is door draden uit de cocons van zijderupsen tot garen te spinnen. Niet alle rupsen spinnen draden om zich heen tijdens het verpoppen, zegt Den Hartog.
"Sommigen maken een harde cocon, dit wordt de pop of chrysalis genoemd. Kunststof verpakkingsmateriaal kun je zien als een soort kunstmatige cocons, die in dit project worden verzameld en verwerkt tot garen en textiel."

Spaghetti
Bij het lab van AMIBM in Limburg is een eerste test gedaan om vanuit afval weer garen te maken. Baggerman: "De garens in het lab worden met een extrusieproces gemaakt. Dat is een techniek waarbij vervormbaar materiaal door een matrijs geperst wordt. Je kunt het een beetje vergelijken met een spaghettimachine."
Ze verwacht niet dat er kleding van de plasticdraden gemaakt kan worden. Dat is te zweterig. "Maar wel tassen en tafelkleedjes bijvoorbeeld."

Source reference: https://www.rtlnieuws.nl/economie/business/artikel/5219451/dutch-design-week-duurzaam-nieuwe-materialen-recycling
Author: https://www.rtlnieuws.nl/tags/personen/malini-witlox

Instagram: https://www.instagram.com/atelierlvdw/
Photo: Atelier LVDW, Surface & material design studio by Laura van de Wijdeven


Jan des Bouvrie op 78-jarige leeftijd overleden

05 oktober 2020 11:31

Verdrietig nieuws: interieurontwerper Jan des Bouvrie is overleden op 78-jarige leeftijd. De designer was al een tijdje ziek en leed onder meer aan prostaatkanker. Volgens de familie stierf hij in de armen van zijn vrouw Monique en in het bijzijn van zijn kinderen.

Source reference: https://www.rtlnieuws.nl/video/uitzendingen/video/5188231/jan-des-bouvrie-op-78-jarige-leeftijd-overleden
Author: RTL Nieuws

Jan des Bouvrie, geboren in Naarden 1942.
Jan des Bouvrie groeide op als enig kind van ouders met een eigen meubelzaak in Bussum. Na het voltooien van de middelbare school volgde hij een opleiding aan de Rietveld Academie en begon hij voor zichzelf als meubelmaker.
Hij richtte een eigen ontwerpstudio op en werkte samen met diverse fabrikanten. Voor meubelindustrie Dutch Gelderland Groep ontwierp hij in 1969 de kubusbank. Deze strak vormgegeven bank werd een echte designklassieker.
De interieurontwerper werd met name bekend door zijn strakke en symmetrische ontwerpen met wit als de overheersende kleur.
Jan des Bouvrie was daarnaast een bekende publieke verschijning door zijn deelname aan meerdere televisieprogramma’s en een geliefd persoon bij vele bekende Nederlanders.

Website: https://jandesbouvrie.nl/
Photo: https://www.instagram.com/studiojandesbouvrie/
De kubusbank in Mondriaan kleuren. Ontwerp uit 1969 voor meubelfabriek Gelderland.

Doorstart van designbeurs Milaan kan dure grap worden

26 februari 2020 16:54
Aangepast: 26 februari 2020 17:54

Medewerkers van enkele honderden Nederlandse designbedrijven moeten de agenda omgooien. Want de grootste meubelbeurs ter wereld, die van Milaan, wordt uitgesteld vanwege het coronavirus. "Dit wordt een enorme klus", zegt de organisator van een Nederlands paviljoen.
De Salone del Mobile, de grootste en belangrijkste meubelbeurs ter wereld, wordt verplaatst van half april naar de tweede helft van juni. Een kleine half miljoen bezoekers, 2500 exposanten op de officiële beurs in het congresgebouw aan de rand van de stad, en nog eens duizenden andere exposerende designbedrijven worden daardoor gedwongen de agenda's om te gooien en hotelkamers en vliegreizen om te boeken. Daaronder zijn veel Nederlanders.
Want Nederland is na thuisland Italië al jarenlang een van de belangrijkste landen van het evenement. Jaarlijks exposeren veel grote Nederlandse ontwerpers zoals Marcel Wanders, Piet Boon en Hella Jongerius er hun nieuwste werk. Ook honderden jonge ontwerpers en designopleidingen zoals de Design Academy Eindhoven presenteren zich er aan de wereld.

Leeggetrokken
Dit jaar was er in het uitverkochte Nederlandse paviljoen, onder de naam Masterly, plaats voor 150 Nederlandse designers en bedrijven. Dat paviljoen zou in het 17e eeuwse Turati paleis midden in de stad komen te staan. Masterly is nu net als alle designevenementen in de binnenstad en samen met de beurs in het congresgebouw naar juni verplaatst.
Organisator Nicole Uniquole is nog aan het kijken of het wel lukt om in juni op dezelfde locatie het Nederlandse evenement waar 70.000 bezoekers op af komen te laten plaatsvinden.
"We zijn dagelijks in contact met Milaan hierover. Maar ik verwacht dat het gewoon lukt. Alles wordt leeggetrokken voor de designweek. Als er een ander evenement gepland zou zijn in het paleis dan wordt dat verplaatst."

Economie draait om design
De meubelindustrie in Italië is volgens zakenbank Mediobanca goed voor zo'n 42 miljard euro omzet. "De economie draait om Milaan en Milaan draait om de designweek", zegt Uniquole. Ze denkt dat de organisatie in Milaan er daarom alles aan doet om alle evenementen op eenzelfde manier te laten plaatsvinden in juni.
De designweek in Milaan is de tweede grote designbeurs die verplaatst wordt. De designebeurs in Shanghai, die gepland stond voor maart, gaat dit jaar niet door. Een grote telecombeurs in Barcelona die gepland stond voor deze week is ook geschrapt. Een grote brillenbeurs in Milaan is net als de meubelbeurs verplaatst naar juni. Ook in Nederland worstelen organisatoren van grote evenementen met de vraag wat te doen vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Radertjes
Ventura Projects, dat al ruim tien jaar bijzondere expositieruimtes in Milaan aanbiedt tijdens de designweek, was woensdag druk aan het uitzoeken of het wel lukt om op dezelfde locaties te kunnen exposeren in juni. "We hebben twee locaties in de stad voor in totaal ruim 150 bedrijven", zegt Carlijn Bosch van het Utrechtse bedrijf. Ze liet aan het eind van de dag weten dat de twee locaties (een bij het centraal station en een in de designwijk Tortona) ook in juni zijn bevestigd.
Maar daarmee zijn ze er nog niet. "We zoeken nu contact met alle betrokkenen. Dat zijn naast de exposanten uit allerlei landen en de locaties ook bijvoorbeeld de cateraars, materiaalverhuurders en bouwers van de stands. Er zijn heel veel radertjes en het is nog lastig te overzien of iedereen meegaat naar juni. Gelukkig hebben we zelf geen ander evenement in die week."

Blij
Meubelbedrijf Arco uit Winterswijk staat vrijwel ieder jaar op de officiële beurs in het congresgebouw. Ze hadden het sinds afgelopen weekend wel zien aankomen dat de beurs is afgezegd.
"We dachten al, is het wel verantwoord als het doorgaat", zegt Gerrit Colstee van Arco. "En eigenlijk zijn we er ook wel blij mee. We hebben het ontzettend druk en nu hebben we wat meer tijd om onze collectie tafels en stoelen voor de beurs af te maken."

Kosteloos?
Volgens Uniquole heeft de gemeente Milaan hotels en andere bedrijven opgeroepen soepel mee te werken met 'de doorstart' van het evenement. "Dat betekent bijvoorbeeld dat we zonder kosten hotelreserveringen kunnen omzetten."
Volgens Colstee van Arco valt dat allemaal nog te bezien. "Ik denk dat het verplaatsen van het evenement uiteindelijk toch een dure grap wordt. En we moeten ook nog maar zien of het in juni wel doorgaat."

Source reference: https://www.rtlnieuws.nl/economie/business/artikel/5035781/designbeurs-milaan-uitgesteld-vanwege-coronavirus
Author: https://www.rtlnieuws.nl/tags/personen/maarten-veeger
Photo: Shutterstock / MILAN - APRIL 17: People at the entrance of architecture and interiors design pavilions during Salone del Mobile, international furnishing accessories exhibition on April 17, 2012 in Milan, Italy.