Met SPARK is Leeuwarden voor even lichtstad van Europa: "Alternatief voor vuurwerk"

31 Oktober 2023

Begin november fonkelt de lucht van Leeuwarden. Dan verblijdt kunstenaar Daan Roosegaarde de stad met SPARK: een tentoonstelling van belletjes en lichtstralen. "Stiekem wel leuk dat Randstedelingen nu naar Leeuwarden moeten komen."

Daan Roosegaarde is net geland vanuit Florida als hij vertelt over zijn SPARK. Inmiddels anderhalf jaar laat hij de wereld kennismaken met dit lichtkunstwerk. De Nederlandse primeur is echter voor Leeuwarden. Daar, op het Oldehoofsterkerkhof, kunnen bezoekers zich op 2, 3 en 4 november vergapen aan het visuele spektakel.

Ervaring met Fryslân
De kunstenaar uit het Zuid-Hollandse Nieuwkoop is blij om de lichtapparatuur weer in Fryslân aan te zetten. Hij bewaart onder meer goede herinneringen aan 2018, toen hij Leeuwarden de voorstelling WATERLICHT voorschotelde.

"Mijn ervaring is dat Friezen eerst de kat uit de boom kijken, maar echt openstaan voor iets wat anders is. En als ze merken dat je er vol voor gaat, stellen ze zichzelf ook daadkrachtig op. Dat vind ik heel charmant", zegt hij.

"Stiekem vind ik het trouwens leuk dat al die Randstedelingen naar Leeuwarden moeten komen, haha."

Voor SPARK heeft Roosegaarde zich laten inspireren door vuurvliegjes. Die geven ook licht. "Ik heb bewondering voor de natuur en ik denk dat we er veel van kunnen leren."

Vervanger voor vuurwerk
Daarnaast staat het thema 'vieren' centraal bij de tentoonstelling. Hierover zegt hij: "Ik ben designleraar in Shanghai. De studenten zeiden dat de toekomst is bevroren."

Daarmee bedoelden zij dat ze de grote problemen erven, zoals klimaatverandering, maar niet het gereedschap krijgen om het op te lossen, vertelt Roosegaarde. Daarbij worden hun de leuke dingen afgenomen. Zoals het vuurwerk.

Die opmerking bleef hangen. "Ik wilde daarom het goede behouden en het slechte veranderen. Met licht als alternatief voor vuurwerk. Want", zo zegt hij, "bij origineel vuurwerk worden de hondjes gek, heb je met luchtvervuiling te maken, en loopt de schade op tot ver in de miljoenen. Kun je dat nog 'vieren' noemen?"

Biologisch afbreekbare bellen
Roosegaarde wil dat op een duurzame manier moderniseren. SPARK is een wolk van 50x50x50 meter. Gevormd door meer dan 10.000 biologisch afbreekbare bellen. Deze transformeren in 'vonkjes' doordat ze het licht absorberen en reflecteren.

Ook slaat hij met SPARK een brug naar de klimaatverandering. "Daar moeten we dingen voor doen, maar dat laten we liever over aan de buurman. Met schoonheid zie je soms iets wat je niet snapt of kent. Dat zorgt ervoor dat je even opengaat", zegt hij. "Als dat gebeurt, ben je ontvankelijker voor verandering. Je ziet dan dat het ook anders kan."

"Bij de tentoonstelling moet je zien waar je bent. Ik ben die scheve toren in Leeuwarden dan ook eeuwig dankbaar." aldus lichtkunstenaar Daan Roosegaarde
Roosegaarde denkt van tevoren goed na over waar de tentoonstelling moet plaatsvinden. Zo is een open plek cruciaal. "Daar komt bij dat je moet kunnen zien waar je op dat moment bent. Ik ben die scheve toren in Leeuwarden dan ook eeuwig dankbaar."

Verder hebben ook wind en regen invloed, zegt hij. Donderdag kan het daarom even spannend worden. "Dan wacht ons misschien windkracht negen. Maar daar moeten we met ons team op kunnen inspelen, door bijvoorbeeld de apparatuur te verplaatsen", zegt Roosegaarde. "Want ja, zo'n tentoonstelling is schilderen met licht."

Source reference: https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1232531/met-spark-is-leeuwarden-voor-even-lichtstad-van-europa-alternatief-voor-vuurwerk
Author: Redmar Bosma / Omrop Fryslan

En plots is er kunst: Banksy verrast Oekraïners met muurschilderingen

Muurschilderingen Oekraïense stad Borodjanka - Banksy
Muurschilderingen Oekraïense stad Borodjanka - Banksy
12 november 2022

En plots is er kunst: Banksy verrast Oekraïners met muurschilderingen
In de Oekraïense stad Borodjanka zijn drie muurschilderingen opgedoken. Ze zouden zijn van de wereldberoemde anonieme kunstenaar Banksy. "Het is heel belangrijk voor ons dat artiesten zoals hij naar ons land komen", zeggen inwoners.

Source reference: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/video/video/5346402/banksy-kunst-oekraine-borodjanka-muurschildering-graffiti
Author: RTL Nieuws


Enorm populair: speuren naar 'minimensjes' in Leeuwarden

Miniature People Leeuwarden - Michel Tilma
Miniature People Leeuwarden - Michel Tilma
21 september 2022

Een schoonmaakteam, een vrouw op een bankje en boerderijdieren: als je goed kijkt, zie je in Leeuwarden overal 'minimensjes'. Kunstenaar Michel Tilma zet de populaire poppetjes door de hele stad. "Als ze beschadigen of verdwijnen, maak ik ze weer. Het moet compleet blijven."

Source reference: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/video/video/5334708/poppetjes-kunst-speurtocht-kunstenaar-leeuwarden-miniatuur-minimensjes
Author: RTL Nieuws
Photo: Michel Tilma / https://www.facebook.com/M.TilmaPhotography/

Celstraf voor dieven Banksy-kunstwerk van treurend meisje Bataclan

24 juni 2022

Acht mannen zijn in Parijs veroordeeld voor het stelen van een kunstwerk van Banksy. De schildering stond op een nooddeur van concertzaal Bataclan in Parijs.

Het kunstwerk van de Britse straatkunstenaar is een eerbetoon aan negentig concertbezoekers die daar in 2015 tijdens terreuraanslagen werden doodgeschoten. Het werk stelt een rouwend meisje voor.

Slijpmachine
Het werd in 2019 met een slijpmachine uit de deur gezaagd en meegenomen. Anderhalf jaar later vond de politie het terug op een boerderij in het zuiden van Italië.

De miljonair die ervan wordt beschuldigd het brein te zijn achter de overval kreeg een celstraf van drie jaar. De andere mannen moeten maximaal vier jaar de cel in. Volgens hun advocaat hadden de dieven geen idee wat ze precies stalen.

De dieven mogen een gedeelte van hun straf met een enkelband thuis uitzitten.

Source reference: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5317158/banksy-bataclan-schilderij-straatkunst-parijs-italie
Author: RTL Nieuws

Boek van graficus M.C. Escher geveild voor 85.000 euro

17 Mei 2022

Het boek Regelmatige vlakverdeling van de Leeuwarder graficus M.C. Escher is geveild voor 85.000 euro. De directeur van Het Zeeuws Veilinghuis hield rekening met mogelijk een ton.
"De officiële richtprijs was zestig- tot tachtigduizend euro en we dachten dat de veiling door zou schieten tot honderdduizend, maar dat is niet gebeurd", meldt directeur René de Visser. Het boek werd geveild door Het Zeeuws Veilinghuis in Middelburg, Zeeland.
Het boek is voortgekomen uit een samenwerking tussen Het Veilinghuis en Karel Asselbergs, de secretaris van de bibliofiele stichting De Roos. Escher en Asselberg schreven elkaar veel brieven, die ook verkocht zijn.

M.C. Escher
Kunstenaar Maurits Cornelis Escher werd geboren op 17 juli 1898 in Leeuwarden. Hij is bekend geworden vanwege zijn houtsnijwerken, houtgravures en lithografieën. In zijn kunst speelde hij met de fundementen van de wiskunde. Bijvoorbeeld Klimmen en dalen, waarin hij de onmogelijk Penrose-trap afbeeldt met monniken.
In de jaren 1950-1960 kreeg Escher erkenning als kunstenaar, vooral in de Verenigde Staten. In 1972 is Escher overleden in Hilversum.

Escher zijn boek Regelmatige vlakverdeling gaat over de verdeling van vlakken, een van zijn fascinaties. In het boek gaat Escher in detail in op het onderwerp.
Het boek heeft zes gesigneerde afdrukken. Volgens De Visser gaan de boeken van Escher vaak voor een paar duizend euro in de verkoop. Het werk van Escher is gemaakt in oplage en zal daarom nog wel te zien zijn, vertelt De Visser.

"Een groot deel van wat we verkocht hebben van Escher gaat naar Amerika, dat zie je niet meer terug", zegt De Visser.
Het valt hem op dat er steeds meer interesse is in het werk van Escher "Hij maakt kunst die veel mensen aanspreekt en dat zien we terug in de prijzen. Die blijven maar stijgen."

Source reference: https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1151819/boek-van-graficus-mc-escher-geveild-voor-85000-euro
Author: Omrop Fryslan

Amerikaanse monteur vist schilderijen uit vuilcontainer, blijken miljoenen waard

10 april 2022

Een bijzonder verhaal uit de Amerikaanse staat Connecticut. Een automonteur uit de stad Waterbury haalde vijf jaar geleden een enorme hoeveelheid schilderijen en tekeningen uit een vuilcontainer. Nu blijken ze miljoenen waard te zijn.

Jared Whipple werd in september 2017 gebeld door een vriend die een verlaten schuur aan het ontruimen was. De schuur had geen eigenaar meer en werd verkocht. Het gebouw stond vol met schilderijen, tekeningen en beelden. De vriend belde Whipple omdat hij dacht dat die ze misschien wel zou weten te waarderen.

Voor indoor skatepark
De volgende dag ging Jared een kijkje nemen. In de vuilcontainer zaten honderden schilderijen, beelden en tekeningen. Ze waren in plastic verpakt, maar flink vuil. Whipple vond ze mooi en nam alles mee.

Whipple was van plan de grote schilderijen op te hangen in zijn indoor skatepark. Maar toen hij onderzoek ging doen naar herkomst van de schilderijen, kwam hij daarop terug.

Overleden kunstenaar
Hij wist te achterhalen dat de doeken waren geschilderd door Francis Hines, een kunstenaar die in Connecticut en in New York had gewoond. De kunstenaar overleed in 2016 op 96-jarige leeftijd.

Volgens een kunstkenner zijn de kunstwerken van Hines nu gezamenlijk miljoenen dollars waard. Whipple gaat enkele doeken van Hines verkopen, vooral om ervoor te zorgen dat kwaliteiten van de kunstenaar worden erkend en Hines een bekende naam wordt in de kunstwereld.

Toch zal hij niet alle werken verkopen, vertelt hij aan de CT Insider. "Ik haalde ze uit een container en ik werd er verliefd op. Ik voelde een connectie met het werk. Nu wil ik Hines de geschiedenisboeken in krijgen."

Source reference: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5301117/amerikaanse-monteur-vist-schilderijen-uit-vuilcontainer-blijkt
Author: RTL Nieuws

Zeefdruk Marilyn Monroe van Warhol moet 200 miljoen dollar opleveren

22 maart 2022

Een zeefdruk van Marilyn Monroe die in 1964 door Andy Warhol gemaakt werd, moet op een veiling deze lente 200 miljoen dollar (ruim 181 miljoen euro) opleveren. Veilinghuis Christie's in New York meldt dat het om 'het duurste 20e-eeuwse kunstwerk ooit geveild' gaat.

"Het belangrijkste 20-eeuwse schilderij dat deze generatie wordt geveild." Zo kondigt het veilinghuis de verkoop van het doek van Andy Warhol aan.

Deze zeefdruk is 'het absolute hoogtepunt van de Amerikaanse pop' en de belofte van de Amerikaanse droom, schrijft Christie's. "Optimisme, kwetsbaarheid en beroemdheid worden hier samengevat."

Vergeleken met Mona Lisa
Volgens het veilinghuis is het portret van Monroe 'een van de grootste schilderijen aller tijden'. Het werk met de titel Shot Saga Blue Marilyn wordt zelfs vergeleken met de Mona Lisa.

Het schilderij wordt verkocht door de Thomas and Doris Ammann Foundation Zurich, dat gezondheidszorg en onderwijs voor kinderen mogelijk maakt. Alle opbrengsten gaan naar het goede doel, waardoor de verkoop volgens The New York Times mogelijk 'de meest winstgevende filantropische veiling' in jaren wordt.

Vijf portretten
Het vorige record voor een werk van Warhol werd behaald in 2013, toen zijn werk Silver Car Crash (Double Disaster) op een veiling 104,5 miljoen dollar opleverde. De kunstenaar overleed ruim 35 jaar geleden.

Warhol maakte vijf portretten van Monroe. Zij schitterde in films als Gentleman Prefer Blondes, The Seven Year Itch en Some Like It Hot. Ze overleed in augustus 1962 op 36-jarige leeftijd.

Het doek dat nu geveild wordt, werd tentoongesteld in onder meer het Centre Georges Pompidou in Parijs. De veiling is in mei.

Source reference: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5296605/schilderij-andy-warhol-marilyn-monroe-200-miljoen-dollar-veiling
Author: RTL Nieuws

Metaverse: deze Nederlandse ondernemers bouwen een wereld waarin alles kan

13 november 2021

Facebook steekt miljarden euro's in de metaverse: een gedeelde virtuele wereld waarbij virtual reality en de echte wereld samenkomen. Nieuw is het idee niet: er zijn een aantal Nederlandse bedrijven die hun geld al verdienen met de metaverse. RTL Z sprak er twee. "Je kan alle natuurkundige wetten breken."
"De metaverse is een open canvas", zegt Alex van der Baan. Hij is mede-oprichter van het Nederlandse bedrijf Beemup. "Je kan heel bijzondere dingen voor elkaar krijgen. Zo maken we een kantooromgeving waar je iemand in Utrecht, Milaan en Beijing bij elkaar kan zetten. Je kan alle natuurkundige wetten breken."

Virtuele omgevingen
Beemup wil geld verdienen in opdracht van bedrijven en andere aanbieders van virtuele omgevingen ('metaspaces') in de metaverse. En door het bouwen van verhaallijnen en het ontwerpen van de avatars (representaties van gebruikers) die er rondlopen of -vliegen.
Hun klanten zijn organisatoren van live events, talkshows en bedrijven die vergaderingen organiseren of producten lanceren. Beemup is zo een soort reclamebureau en softwarebedrijf in één.

Smartphone, pc of VR-bril
De virtuele werelden die de startup bouwt, zijn te bezoeken met een smartphone, pc of een VR-headset. Ze noemen het 'een 3D-versie van het internet', een waar je instapt en onderdeel van bent. Van der Baan: "Je hebt veel meer mogelijkheden, alles valt of staat met een goed creatief concept. Wij zien het als de nieuwe evolutie van het internet."
Bezoekers kunnen geld uitgeven door zogeheten NFT's (non-fungible tokens) aan te schaffen. Dat zijn digitale producten die van alles kunnen zijn: een concertkaartje, maar bijvoorbeeld ook iets wat je draagt in de metaverse. Maar bezoekers kunnen ook iets beleven, zoals alvast door je aanstaande huis lopen in de nieuwbouwwijk waar je straks gaat wonen - waarvoor het bedrijf een samenwerking aan wil gaan met een groot Nederlands bouwbedrijf.

Open source
Een andere Nederlandse onderneming die zich op de metaverse heeft gestort is Odyssey. Zij kijken op een geheel andere manier naar deze nieuwe wereld: met open source beschikbare software die gebruikers zelf naar wens kunnen aanpassen. "Momentum is een soort Wordpress voor je eigen 3D-wereld in de metaverse. Iedereen kan meebouwen met templates en plugins", zegt oprichter Rutger van Zuidam. "De community moet ervan profiteren."

Het idee ontstond in 2020 omdat de Odyssey 'hackathon', waar deelnemers vanuit de hele wereld software-oplossingen bouwen voor ingewikkelde vraagstukken met het bedrijfsleven, overheidsorganisaties en ngo's, niet door kon gaan vanwege het coronavirus. Van Zuidam: "Na twee keer uitstellen dacht ik: dan moeten van deze situatie een kans maken waarin we iets proberen te maken wat niet de offline ervaring gaat vervangen, maar een waarbij een compleet nieuw soort ervaring ontstaat."
"Wij willen juist geen data verzamelen van mensen en organisaties."

4 miljoen euro
Momentum moet volgens hem een platform worden waarbij mensen vanaf allerlei plekken op de wereld samenwerken in de breedste zin, bijvoorbeeld aan innovatie, kunst, onderwijs, beleid of design.
"Je kunt elkaars activiteiten en resultaten zien, waarmee je kunt zien wat je kunt bijdragen." De Nederlandse startup telt vijftien werknemers en haalde recentelijk 4 miljoen euro op bij investeerders.
Odyssey heeft geen traditioneel winstmotief met Momentum, zoals het pas net beschikbare softwareprogramma is genoemd. "Wij willen ervoor zorgen dat mensen zo veel mogelijk zelf dingen kunnen beheren. In een open netwerk waar geen partij de baas over is. Ons model is: niet adverteren. Wij willen juist geen data verzamelen van mensen en organisaties."

Nog even wennen
Waar het enthousiasme alvast groot is bij ondernemers, moet het grote publiek nog even wennen aan de metaverse. "Het is nog heel abstract, omdat nog niemand echt weet wat er komt, of een visie heeft welke kant het opgaat", zegt Elmar Eisemann, hoogleraar computergraphics en visualisatie aan de TU Delft. "Ook zijn er nog technische problemen."
Dat laatste heeft vooral te maken met de staat waarin virtual reality verkeert: niet iedereen heeft een VR-bril of headset in huis liggen. Goede brillen zijn prijzig en van goedkopere varianten is de kwaliteit vaak matig. Eisemann: "Dan kan je als gebruiker misselijk worden. Het zijn de zaken die je moet oplossen voordat het op grote schaal kan werken."

"Nog niemand weet echt wat er komt."
Daarvoor is volgens de hoogleraar voor de metaverse ook een standaard nodig. "Het internet is een goed voorbeeld. Je kan op het internet verschillende zoekmachines gebruiken. Dat is nu Google, maar eerder niet. Bij de metaverse ga je dat ook krijgen." Volgens Eisemann gaan mensen verschillende dingen bedenken om de 3D-omgevingen van de metaverse te verbinden. "Hoe dat precies gebeurt, is nog een vraagstuk. Maar als het werkt, is het iets dat fantastisch is."

Wat is de metaverse?
Virtuele werelden zijn niet nieuw. Zo had je jaren geleden al Second Life. Maar stel, dat je al dit soort werelden aan elkaar koppelt. Zodat er één grote virtuele wereld ontstaat. Dan spreek je van de metaverse. Een gedeelde virtuele wereld dus waarbij virtual reality en de echte wereld samenkomen.
Facebook-oprichter Mark Zuckerberg ziet de metaverse als opvolger of nieuwe versie van het internet, dat dan voor een groot deel bestaat uit 3D-omgevingen, waar mensen samen dingen kunnen doen. Als we Zuckerberg mogen geloven, gaan we er binnen vijf tot tien jaar veel tijd doorbrengen.
En dat zegt niet alleen Zuckerberg, maar ook andere bazen bij techbedrijven. Van Meta (tot voor kort Facebook) en Microsoft tot Amazon en chipbedrijf Nvidia: grote techbedrijven zien stuk voor stuk een toekomst in de metaverse.
Maar of het nou om een virtuele vergaderkamer gaat, een geschiedenisles in het Colosseum of een concert: iemand moet die werelden bouwen. En dat geldt ook voor de spullen die in de metaverse verkocht gaan worden. In plaats van een auto-advertentie plaatsen in die wereld, zou je iemand ook in die auto zelf kunnen laten rijden, schetste Epic-baas Tim Sweeney al eens.

Source reference: https://www.rtlnieuws.nl/economie/bedrijven/artikel/5266519/metaverse-virtual-reality-zuckerberg-ondernemers-beemup-odyssey
Authors: Harm Teunis en Chris Koenis
Photo: Metaverse by Artist Refik Anadol / Instagram @refikanadol

Vincent Van Gogh – Cabanes De Bois Parmi Les Oliviers Et Cyprès – Verkocht Voor 70 Miljoen Euro

12 November 2021

4 de hoogste prijs ooit betaald voor een Van Gogh tijdens veiling bij Christies op 11 november 2021

Schilderij van Vincent van Gogh uit 1889, (45.5 x 60.3 cm.)

Painted in October 1889, Cabanes de bois parmi les oliviers et cyprès dates from this artistic resurgence. Here, the sun-scorched landscape of southern France is brought thrillingly to life. A grove of olive trees stands beneath a dazzling, turquoise-blue sky, their silvery evergreen foliage casting violet shadows that cool the orange, flame-like strokes that seem to lap at their twisting trunks. The ground appears as if a sea of gold; thick with impasto, lines appear like ripples of water, heightening the sense of motion and rhythm that fills every corner of this composition. In the midst of this tempest of color stands a “mas,” a small farm, bordered by a phalanx of cypresses, beyond which rise the undulating purple peaks of Les Alpilles. Combining Van Gogh’s favorite Provençal motifs—the olive and cypress—this painting encapsulates the defining characteristics of the artist’s mature style that emerged during his time in Saint-Rémy.

Source reference: Christies

Graffiti kunstenaar Matthieu Croyal maakt kunstwerk op verzorgingstehuis De Hofwijck in Leeuwarden

20 Oktober 2021 17:30

De Franse graffiti kunstenaar Matthieu Croyal (Aéro) heeft aan het einde van de middag zijn hyperrealistische graffitikunstwerk, op de gevel van verzorgingstehuis De Hofwijck aan de Rengerslaan in Leeuwarden, afgerond.

Matthieu Croyal heeft dit kunstwerk gemaakt in opdracht van graffitiproject Writer’s Block.

Op de gevel van het verzorgingstehuis zijn twee portretten van een oudere man en vrouw afgebeeld. Het graffitikunstwerk moet volgens Croyal gezien worden als een eerbetoon aan ouderen.

Croyal geeft aan dat hij een perfectionist is en dat hoort volgens Croyal ook bij dit vak. Als hij naar zijn kunstwerk kijkt dan blijft hij imperfecties zien en hij gaat het daarom zometeen ook nog even van een afstandje bekijken aan de overkant van de straat.
Hoe kunt u dit realistische werk zo nauwkeurig maken op deze afmetingen? That's the magic! antwoord Croyal lachend.

Als ik vraag of ik nog even een foto van de kunstenaar mag maken voor zijn kunstwerk dan poseert hij nog even voor de camera.

Morgen vertrekt de kunstenaar weer naar Frankrijk voor een nieuw project.

Author en Photo: Erik Knip
Instagram: @creaero

Museum STRAAT viert 1-jarig bestaan: 'Streetart verdient een eigen museum'

09 oktober 2021 09:35

Als museum je deuren openen in coronatijd is geen pretje. Zeker niet als je vlak na de opening voor zeven maanden dicht moet. Maar na een lange periode vol obstakels en flinke investeringen viert STRAAT nu haar éénjarig bestaan. "De bezoekerscijfers zijn nog niet wat ze moeten zijn, maar steeds meer mensen weten ons te vinden."

Een kleurrijke muurschildering van Anne Frank, die maar liefst 240 vierkante meter groot is en gemaakt werd door Braziliaans kunstenaar Kobra, maakt dat het niet lang zoeken is naar streetartmuseum STRAAT dat gevestigd is op het terrein van de Amsterdamse NDSM-scheepswerf.

Industriële loods
In de gigantische industriële loods, waar vroeger scheepsonderdelen aan elkaar werden gelast, hangen en staan nu honderdvijftig metershoge kunstwerken. Van zowel grote namen als opkomend talent, en van zowel Nederlandse kunstenaars als streetartists uit alle hoeken van de wereld.

Aan de opening van het museum ging een hoop ellende vooraf: een lekkend dak leverde enorme vertraging op en onenigheid binnen het team zorgde voor het vertrek van de toenmalige artistiek leider en een klein deel van de kunstenaars.

Het museum had geen makkelijke start, beaamt curator David Roos. "Vorige zomer hebben we wel eens gedacht 'Gaat dit ooit open of gaan we ermee kappen?'"

Stille opening vanwege corona
Maar 9 oktober 2020 was het dan zover. Geen groot feest, maar een stille opening. "We konden de kunstenaars niet laten invliegen vanwege corona. Bovendien was dat ook weer een flinke investering geweest."

Want al die straatkunstenaars waren al een keer op kosten van het museum naar Amsterdam gekomen. "Vrijwel alle werken die je bij ons ziet, zijn ook in de loods gemaakt", vertelt Roos.

Reis- en verblijfkosten worden vergoed, evenals alle materiaalkosten. Betaald voor het kunstwerk zelf worden de streetartists dan weer niet.

Te koop
Is het niet een beetje krom dat de makers niks verdienen aan het werk dat ze voor het museum maken? "De kunstwerken blijven eigendom van de kunstenaars. We hebben het slechts in bruikleen. Alle werken zijn in principe ook te koop", legt Roos uit.

Als mensen thuis of in een bedrijf daar de ruimte - gemiddeld tien bij zes meter - voor hebben, dan kan daar dus een werk uit STRAAT komen te hangen. Daar verdient dan zowel het museum als de kunstenaar aan. "Zoals kunstgaleries ook werken."

Daarnaast zet het museum zich ook in als tussenpartij. "Als een kledingmerk of groot bedrijf een streetartist zoekt voor een reclame dan kunnen wij ze aan elkaar koppelen."

Curator Roos, die als streetartfotograaf al een tijd meegaat in het wereldje, gaat zelf op zoek naar straatkunstenaars voor het museum. "Maar we worden ook actief benaderd door kunstenaars die hier willen hangen en een werk komen maken."

Al zijn er ook streetartists die vinden dat straatkunst niet in een museum thuis hoort, maar enkel buiten bewonderd dient te worden. Kunstenaar Robin Nas, bekend als Zenk One, begrijpt de discussie, maar is zelf blij met het museum.

Meerwaarde van museum
Zijn grafische werk is onder meer te zien op muren van zijn thuisstad Breda, op een veertig meter hoge silo in de Achterhoek, maar ook in het kantoor van Red Bull. Vorige maand maakte hij een werk van vijf bij negen meter voor STRAAT. Dat gebeurde tijdens de openingsuren zodat bezoekers live kunnen zien hoe een kunstwerk tot stand komt.

"Street art is en blijft iets dat op straat hoort, maar de meerwaarde van het museum is dat de kunstvorm zo meer waardering krijgt en toegankelijk wordt gemaakt voor een groot publiek", aldus Zenk One.

Roos voegt daar aan toe dat bezoekers in het museum leren over de geschiedenis van streetart en ook de context van de kunstwerken uitgelegd krijgen. "We zijn niet alleen maar dokken voor een paar plaatjes, we willen ook echt meer vertellen over wat er achter zit."

Keith Haring, Banksy en Basquiat
Zo geeft het ene werk kritiek op de maatschappij, terwijl het andere een persoonlijke interpretatie van Van Gogh is. Context die je vaak niet kan raden als je het werk buiten op straat tegenkomt.

Het museum moet ertoe bijdragen dat streetart serieuzer wordt genomen, vindt Roos. "Grote namen als Keith Haring, Banksy en Basquiat zijn allemaal op straat begonnen en nu in grote musea en galeries te zien. Het werd tijd om een heel museum aan deze kunstvorm te wijden, want dat verdient het."

Nu is het nog zaak het grote publiek naar het museum te krijgen, want opengaan tijdens de pandemie was geen pretje. "We waren net vijf weken open toen we vanwege de lockdown weer dicht moesten. Zo kun je als museum geen naam voor jezelf maken", zegt Roos.

Achtergelaten kunst
Alle publiciteit van rond de opening was alweer ver weggezakt toen het museum in juni dan eindelijk weer mensen mocht verwelkomen. En ook de grote terugval van toerisme in de hoofdstad heeft effect op de bezoekersaantallen. "De cijfers zijn nog niet wat ze moeten zijn, maar het gaat de goede kant op. Steeds meer mensen weten ons te vinden."

Waaronder ook kunstenaars: in de museumwinkel liet straatkunstenaar Eddy Plu een door hem beschilderde spuitbus achter. Voorzien van een informatiebordje geheel in de stijl van STRAAT. Die grap werd door Roos en zijn collega's wel gewaardeerd. "De spuitbus hebben we nu een mooi plekje gegeven."

Source reference: https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5258478/streetart-museum-straat-jaar-open-ndsm-amsterdam
Author: Kita van Slooten
Photo: Erik Knip / NDSM-werf Amsterdam / street art on the wall of museum STRAAT by artist Edo Rath. Studioedorath.nl

Kunstwerk 'verdrinkende vrouw' trekt aandacht in Bilbao

Drowning woman - Ruben Orozco Loza
Drowning woman - Ruben Orozco Loza
29 september 2021 01:32
Aangepast: 29 september 2021 09:44

Bezoekers en bewoners van de Spaanse stad Bilbao worden sinds vorige week geconfronteerd met een opmerkelijk kunstwerk, geplaatst in de rivier de Nervión. Vanuit het water worden ze aangekeken door het levensgrote beeld van een verdrinkende vrouw.

ls het water in de rivier hoog staat, verdwijnt het kunstwerk soms even onder water. Het onderstreept de bedoeling van de Mexicaanse kunstenaar Ruben Orozco, die mensen met het beeld aan het denken wil zetten over klimaatverandering en duurzaamheid.

'Zinken of drijven'
Het werk werd geplaatst in opdracht van de liefdadigheidsafdeling van de Spaanse bank Kutxabank. Volgens Orozco, die bekendstaat om zijn realistische werken, moeten mensen inzien 'dat hun acties ons kunnen laten zinken, of drijvende kunnen houden', zegt de Mexicaan tegen de Spaanse nieuwssite Nuis.

Het 115 kilo zware kunstwerk is gemaakt van glasvezel. Het beeld werd afgelopen donderdag met een boot de rivier in gebracht, waarna men het in het water liet zakken. Dat gebeurde midden in de nacht, zodat de inwoners van Bilbao de volgende morgen verrast werden.

'Onrustig gevoel'
Het beeld zorgt voor discussie en ongemak in de Spaanse stad. "Het gaf me een onrustig gevoel toen het gezicht uit het water verscheen", zegt Triana Gil, een bezoekster die het beeld zag. "Maar nu het boven water is, zie ik vooral droefenis. Het is alsof ze niet eens bezorgd is, alsof ze zich laat gaan."

Het is niet voor het eerst dat Orozco de mensen in Bilbao met zijn werk aan het denken zet. Twee jaar geleden plaatste hij het realistische beeld van een oudere vrouw op een bankje in de stad, om het thema eenzaamheid onder ouderen aan te kaarten.

Source reference:
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5257033/beeld-spanje-bilbao-rivier-verdrinkende-vrouw-klimaatverandering
Author: RTL Nieuws
Photo: Instagram / @rubenorozcoloza

Groninger museum presenteert groot drijvend kunstwerk bedacht en gemaakt door kinderen

Badkat met guppy - Kinderbiënnale & Studio MAKY
Badkat met guppy - Kinderbiënnale & Studio MAKY
2 augustus 2021

Tot en met 22 augustus is Badkat met guppy, het laatste kunstwerk van de Kinderbiënnale, te zien in de Floresvijver in Groningen. Dit kleurrijke kunstwerk is een gezamenlijk project van het Groninger Museum, Mooie Wijken en Studio MAKY uit Rotterdam. Het werk is bedacht, ontworpen en geschilderd door Studio MAKY en kinderen uit de Korrewegwijk en wijk De Hoogte. Na 22 augustus is het kunstwerk te bewonderen in het water van het Verbindingskanaal voor het Groninger Museum.

Samen maken
Studio MAKY (Man-Yee Mok, multimedia designer en animator en Kwannie Tang, illustratief ontwerper) staat garant voor kleur, vrolijkheid en humor. Door de kinderen bij het hele proces van ontwerpen, maken en schilderen van het kunstwerk te betrekken laten zij zien hoe toegankelijk en leuk kunst kan zijn. Dit is de gedachte van de Kinderbiënnale: kinderen op spelenderwijs laten participeren en leren over kunst.

Over de Kinderbiënnale
Badkat met guppy is een kunstwerk van de Kinderbiënnale: een interactieve tentoonstelling die uitdaagt om te maken, doen en je te verwonderen. De Kinderbiënnale is een participatieproject: gedurende een half jaar hebben dertig kinderambassadeurs uit Groningen stad en provincie het Groninger Museum geholpen de tentoonstelling op te zetten. Tijdens deze eerste Nederlandse editie zijn elf kunstwerken te zien van internationale en nationale kunstenaars, met Groningse kunstenaars in het bijzonder.

De Kinderbiënnale, een samenwerking met National Gallery in Singapore, is te zien tot en met 9 januari 2022 in het Groninger Museum.

Source reference:
https://www.groningermuseum.nl/museum/nieuws/groninger-museum-presenteert-groot-drijvend-kunstwerk-bedacht-en-gemaakt-door-kinderen
Author: Groninger museum
Photo: Wendy Bruins

Kilometerslang kunstwerk in centrum Leeuwarden

07 juli 2021 21:00

Op de stoepen van de Leeuwarder binnenstad verschijnt deze week een kilometerslang kunstwerk. Lokale, regionale en landelijke kunstenaars zijn uitgenodigd om zo de stad op te fleuren. Met het kunstwerk willen de Leeuwarder ondernemers het publiek weer welkom heten in de stad.

Source reference:
https://www.omropfryslan.nl/nieuws/1075769-video-kilometerslang-kunstwerk-centrum-leeuwarden
Photo: Erik Knip / Voorstreek Leeuwarden

Schilderijen voor recordbedragen geveild, 85 miljoen euro voor een Picasso

15 mei 2021 11:28
Aangepast: 17 mei 2021 17:56

Het mag wat kosten. Bij het veilinghuis Christie's werd donderdag een schilderij van Pablo Picasso verkocht voor 85 miljoen euro. Ook werk van Vincent van Gogh en Piet Mondriaan werd voor een hoger bedrag dan verwacht afgehamerd. Kunst is niet langer iets 'omdat het moet', het is een investering voor de rijken.

"Je hebt een interessant gezicht. Ik wil graag een portret van je schilderen. Ik voel dat we samen geweldige dingen gaan doen. Ik ben Picasso."
Toen de Spaanse kunstschilder in januari 1927 vlak bij de Franse warenhuisketen Galeries Lafayette een onbekende 17-jarige blonde vrouw aansprak, had hij vast niet verwacht dat een schilderij waar zij op stond anno 2021 voor 90 miljoen dollar zou worden afgehamerd.

Inclusief veilingkosten kwam het op 103,4 miljoen dollar (85 miljoen euro), veel meer dan waarop veilinghuis Christie's New York had gerekend.

Bijna verdubbeld in waarde
De blonde vrouw, Marie-Thérèse Walter, kreeg een relatie met Picasso en poseerde verschillende keren voor hem. Op het nu verkochte schilderij uit 1932 zit ze in een zwarte stoel voor een raam met groene kozijnen, gekleed in groene broek en rood shirt. Het schilderij is bijna 1,5 meter hoog en 1,14 meter breed. Maar dan nog is 85 miljoen euro een flink bedrag.

De verkoper kocht het werk zelf acht jaar eerder op een veiling in Londen voor 28,6 miljoen pond (toen zo'n 44,8 miljoen euro). De bieding begon nu op 54 miljoen dollar, waarbij vier bieders telefonisch tegen elkaar opboden. Uiteindelijk bleven er twee vastberaden liefhebbers over, die er in 19 minuten en 27 seconden voor zorgden dat het schilderij in de top 5 met duurste Picasso's komt te staan.

"Het is natuurlijk uniek dat zo'n soort werk op de markt komt. Dat gebeurt niet dagelijks. Het aanbod van dit soort werken is relatief laag. Daarmee wordt het ook een heel ondoorzichtige markt die erg lastig te prijzen is", zegt Sanne ten Brink die verantwoordelijk is voor het kunst- en cultuurbeleid bij ING.

Opbieden
"Daar komt bij dat een schilderij verkopen soms ook net mazzel hebben is. Het kan zijn dat er twee kopers zijn die beiden hun zinnen op dit werk gezet hebben en financieel geen barrière hebben en dus tegen elkaar opbieden", zoekt Ten Brink die klanten bij opbouw, beheer en overdracht van hun collecties adviseert, naar een verklaring.

"Het is een iconisch schilderij, dat sinds 2013 niet meer te koop was", zegt Keith Gill, hoofd van de afdeling Impressionist and Modern Art van het veilinghuis tegen persbureau Reuters. "Sindsdien is de waardering voor portretten waar Marie-Therese op staat, zeker rond 1932, enorm gegroeid. Dat verklaart de hoge prijs."

Van Gogh
Het schilderij van Picasso was echter niet het enige dat voor veel geld verhandeld werd. Een werk van onze eigen Vincent van Gogh uit 1888 (De brug van Trinquetaille) werd voor 37,4 miljoen dollar (30,9 miljoen euro) afgehamerd, veel meer dan de geschatte opbrengstprijs van 21 tot 29 miljoen.

En Piet Mondriaans Compositie nr. II met geel, rood en blauw (1927) wisselde via Christie's voor 26 miljoen dollar (21 miljoen euro) van eigenaar. Een flinke klapper voor de verkoper die het in 1993 bij Sotheby's in New York kocht voor 882.500 dollar.

"Het is niet de eerste keer dat schilderijen voor miljoenen meer dan de geschatte waarde worden verkocht", zegt Ten Brink over de onverwacht hoge verkoopprijs van de Picasso.

Commissies
"Het gebeurde bijvoorbeeld ook met Garçon à la pipe van hem, dat in 2004 voor 104 miljoen dollar werd verkocht." Dat bedrag was wel inclusief commissies, de koper betaalde ongeveer 93 miljoen dollar maar ook veilinghuizen verdienen goed aan kunst. John Hay Whitney, een lid van een familie van grote Amerikaanse kunstliefhebbers, kocht het schilderij in 1950 voor 30.000 euro.
"Het kan ook de andere kant opslaan", waarschuwt Ten Brink investeerders die nu meteen in kunst willen stappen. Zo is een Rembrandt in 2006 voor 45 miljoen euro op de TEFAF aangeboden, een bekende kunstbeurs in Maastricht. "Het bleef onverkocht. Een klein jaar later werd het op een veiling afgehamerd voor 24,5 miljoen dollar. Dus het zijn niet altijd succesverhalen."

Beleggen
Kunst is echter anno 2021 populairder dan ooit. Het wordt gezien als een relatief risicovrij investeringsobject. Zijn de kopers dan altijd handelaren of soms ook kunstliefhebbers? "Dat is altijd lastig te bepalen. Kunstwerken zijn bijzondere goederen. Aan de ene kant hebben ze de kenmerken van consumptiegoederen, maar aan de andere kant zijn het ook beleggingsobjecten. Iedere koper heeft dus een andere motivatie."

Veel kunst gaat ook naar voormalige ontwikkelingslanden waar nieuwe rijken wonen, weet Ten Brink. "Al langer zien we dat ultrarijken uit nieuwe wereldeconomieën in de kunstmarkt stappen. Door het coronavirus is de digitalisering ook versneld. Je kunt makkelijk vanuit China of India meebieden op een werk dat in Londen wordt aangeboden."

Lage rente
Die digitalisering maakt de markt ook transparanter, zegt ze. Kunst wordt ook schaarser omdat er meer kapers op de kust zijn. "Het aantal beleggers in de kunstmarkt is de laatste jaren enorm toegenomen door de lage rentes op spaargeld. Er wordt dan gekeken naar andere investeringen.

Haar advies aan kunstkopers. "Never for money, always for love. Rente of aandelen kunnen teleurstellen, maar van een goed kunstwerk aan de muur kun je iedere dag genieten", aldus de ING-adviseur.

Ga je toch voor de centen? Reken je dan ook niet te rijk. "De kunstmarkt is heel erg gevoelig voor hypes. Op lange termijn zien we een waardegroei van 3 procent. Dat is net iets beter dan de inflatie, maar op korte termijn zien we veel fluctuaties."

Source reference:
https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/5231143/kunst-picasso-recordbedragen-veilingen-ing-beleggen
Author: RTL Nieuws / Malini Witlox

Beelden Tony Cragg staan na São Paolo en Sydney nu in Heerenveen

24 mrt 2021

Buiten bij museum Belvédère in Heerenveen staan sinds deze week zes gigantische beelden van de beroemde Britse kunstenaar Tony Cragg. De beelden staan normaal gesproken in grote steden zoals Sao Paolo en Sydney, maar tot september zijn ze te vinden in Fryslân. Directeur Han Steenbruggen is er erg blij mee. "Dit trekt mensen zelfs nu we eigenlijk dicht zijn. En zo kunnen mensen coronaproof toch nog wat cultuur opdoen."

Ook binnen in het museum staan nog een aantal beelden van Cragg, maar door corona zijn die voorlopig niet te bezichtigen voor het grote publiek. "We hadden deze tentoonstelling eigenlijk anderhalf jaar geleden al afgesproken vlak voordat corona uitbrak. Dat is natuurlijk wel wat vervelend. Maar omdat het nog doorloopt tot september komen er vast ook nog wel bezoekers binnen om deze bijzondere beelden te zien."

Cragg is over de hele werd beroemd. Dat komt mede doordat hij werkt met vreemde materialen zoals plastic, glasvezel en kevlar. Zijn beelden zijn vormen die volgens Steenbruggen uitnodigen om er eens omheen te lopen. "En dat doen mensen nu zelfs al nu we nog een beetje aan het opbouwen zijn."

Het is bij de opbouw inderdaad een drukte van belang. De ene na de andere auto en fietser maakt even een extra rondje over het parkeerterrein. "Je ziet dat mensen wel even toe zijn aan een uitje. We kunnen niet zoveel en dan is het toch mooi dat wij dit kunnen bieden," zo zegt museumdirecteur Steenbergen.

Source reference: https://www.omropfryslan.nl/nieuws/1046764-beelden-tony-cragg-staan-na-sao-paolo-en-sydney-nu-heerenveen
Author: Omrop Fryslan
Photo: Wytse Vellinga / Omrop Fryslan

Grootste schilderij ter wereld onder hamer voor 52 miljoen euro

24 maart 2021

Het grootste schilderij ter wereld, dat bijna 1600 vierkante meter beslaat, is in Dubai geveild voor een astronomisch bedrag van 62 miljoen dollar (zo'n 52 miljoen euro). De opbrengst van het doek gaat naar het goede doel.

Het schilderij, The journey of humanity, is net zo groot als vier basketbalvelden. Het is geschilderd door de Britse kunstenaar Sacha Jafri. Hij gebruikte daarvoor de online bijdrages van kinderen uit 140 landen. Het kunstwerk bestaat uit 70 delen.

Het werk is op een veiling verkocht aan de in Dubai woonachtige Fransman André Abdoune. "Ik kom uit een arme familie en heb soms meegemaakt hoe het is om niets te eten te hebben", vertelde hij. "Wel had ik de liefde van mijn ouders, onderwijs en ondersteuning".

'Heel krachtig'
"Het schilderij was heel krachtig toen ik het zag, en in mijn ogen zou het een vergissing zijn geweest om de delen van elkaar te scheiden", vertelde de Fransman, die de eigenaar is van een cryptovalutabedrijf en eerder als aandelenhandelaar werkte.

Kunstenaar Jafri had in eerste instantie bedacht het doek in delen te verkopen. Hij hoopte zo 39 miljoen dollar op te halen. De opbrengst van het doek gaat naar kinderen in arme landen.

Source reference: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/opmerkelijk/artikel/5221477/grootste-schilderij-ter-wereld-geveild-sacha-jafri-opbrengst
Author: RTL Nieuws / ANP

Herdenking van de Tweede Wereldoorlog in glas in lood

12 mrt 2021

Er wordt op dit moment hard gewerkt aan een speciaal kunstwerk dat binnenkort in de Blokhuispoort in Leeuwarden komt. Het zijn drie ramen van glas-in-lood die de Tweede Wereldoorlog herdenken. Het kunstwerk wordt speciaal gemaakt ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van Stichting Friesland 1940-1945 en is ontworpen door kunstenaarsduo Gerard Groenewoud en Tilly Buij.

Het is een bijzondere opdracht voor glazenier Wiebe Jan Plantenga van een glashandel in Leeuwarden. "Het gebeurt niet zo vaak in de carrière van een glazenier dat je zo'n groot ontwerp mag mee-uitvoeren." Toen het ontwerp klaar was, moesten de kleuren worden uitgezocht en hier heeft Plantenga de kunstenaars zeer bij geholpen. "Er liggen hier allemaal kleuren die we hebben uitgezocht, maar als het dan bij elkaar komt is het toch iedere keer weer een verrassing hoe het lijkt", zo vertelt kunstenaar Gerard Groenewoud.

Drieluik
Er zit een heel verhaal achter het drieluik van de ramen. "In het middelste raam lijkt het alsof er een steen door het raam is gegooid. In het midden zie je in de kleur oranje de steen in de vorm van Fryslân", legt Groenewoud uit. Door de oorlog ging alles stuk, zo is de gedachte. En na de oorlog is alles weer gemaakt en dat symboliseert het glas-in-lood.

Nieuwe taak voor stichting
Aanleiding is het jubileum van Stichting Friesland 1940-1945, maar ook het markeren van een nieuwe taak van de stichting, zo vertelt voorzitter Ger Koopmans. "Onze primaire taak was 75 jaar lang het zorgen voor wezen en weduwen. Het kunstwerk markeert het einde van een tijdperk en we zullen ons nu vooral gaan toeleggen op het herdenken en vieren van de bevrijding."

Als de ramen klaar zijn, worden ze geplaatst in de Blokhuispoort. Het kunstwerk wordt op donderdag 6 mei onthuld.

Source reference: https://www.omropfryslan.nl/nieuws/1040630-herdenking-van-de-tweede-wereldoorlog-glas-en-lood
Author: Wendy Kennedy
Photo: Gerard Groenewoud

Jpegje van 57 miljoen: recordbedrag voor digitaal kunstwerk

11 maart 2021, 20:58

Op een Amerikaanse kunstveiling is een jpeg-document verkocht voor 69,3 miljoen dollar, omgerekend 57,8 miljoen euro. Het is voor het eerst dat een kunstwerk dat uitsluitend digitaal bestaat, zoveel geld oplevert.

Het werk, Everyday, werd gemaakt door Mike Winkelmann, een digitale kunstenaar bekend als Beeple. Het bestaat uit een collage van 5000 foto's die de kunstenaar sinds 2007 online zette. Het digitale document leverde op de veiling van veilinghuis Christie's meer geld op dan tastbare schilderijen van bekende kunstschilders zoals J.M.W. Turner, Georges Seurat en Francisco Goya.

De verkoop van het digitale document was tot op het laatste moment spannend, schrijft het veilinghuis op Twitter. Het werk zou in eerste instantie voor 30 miljoen dollar worden verkocht, maar om onbekende redenen werd de veilingronde met 2 minuten verlengd. Op de valreep stuwden 33 fanatieke bieders de prijs omhoog tot bijna 70 miljoen dollar. Wie de nieuwe eigenaar is van het jpeg-document is niet bekendgemaakt.
Hoewel het digitale object voor iedereen te kopiëren of te downloaden is, is het verkopen van digitale producten tegenwoordig mogelijk door blockchaintechnologie. Daarmee kan één persoon een unieke, overdraagbare aanduiding als eigenaar krijgen, een non-fungible token (NFT), een niet-inwisselbaar kenmerk.

"Om het te vergelijken met een fysieke kunstverzameling: iedereen kan een Monet-poster kopen, maar slechts één persoon kan het origineel hebben", redeneerde techwebsite The Verge.

Eerder deze week werd op dezelfde manier de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey op een veilingsite te koop aangeboden.

Gemengde gevoelens
Binnen de kunstwereld is er met gemengde gevoelens gereageerd op de verkoop. "Aan de ene kant is het opwindend om getuige te zijn van een historisch keerpunt", zei Todd Levin, een Amerikaanse kunstadviseur, tegen The New York Times. "Aan de andere kant kan de hoeveelheid geld die ermee is gemoeid een opkomende markt scheeftrekken en beschadigen."

Geen kosten voor opslag
Voor het veilinghuis was het de eerste keer dat ze een veiling van een NFT organiseerden. Volgens hen is de verkoop van dit soort digitale kunst interessant voor veilinghuizen omdat ze geen kosten hoeven te maken voor het opslaan en verzekeren van zo'n kunstwerk.

Het betekent overigens niet dat schilderijen en beeldhouwwerken op veilingen in te toekomst zullen verdwijnen, aldus Christie's.

Source reference: https://nos.nl/artikel/2372252-jpegje-van-57-miljoen-recordbedrag-voor-digitaal-kunstwerk.html
Author: NOS
Photo: https://onlineonly.christies.com/s/beeple-first-5000-days/beeple-b-1981-1/112924

Jaap Hiddink blijft langer thuis in Nunspeet

8 maart 2021

Als de musea straks weer open zijn, is in het Noord-Veluws Museum in Nunspeet de overzichtstentoonstelling van Jaap Hiddink weer te zien. Omdat het museum het jammer vond dat juist een expositie over een Nunspeetse kunstenaar vanwege de coronamaatregelen weinig bezoekers trekt, besloot het deze te verlengen tot en met 27 juni.

Jaap Hiddink (1910-2000) woonde zijn hele leven in Nunspeet en werkte daar ook. Hij was de enige geboren en getogen kunstschilder in het kunstenaarsdorp, dat veel collega’s van buiten aantrok. De aanwezigheid van veel kunstenaars in het kleine dorp moet voor Hiddink een stimulans geweest zijn om zich te wijden aan de schilderkunst. Op jonge leeftijd werd hij aangetrokken door de Nunspeetse natuur en hij begon al jong met tekenen en schilderen.

Hiddink kende de schilders Arthur Briët en Jan van Vuuren, hij was ‘thuis’ op het atelier van Jos Lussenburg en hij trok er regelmatig met Ben Viegers op uit. Hiddink was duidelijk geïnspireerd door deze kunstenaars, maar ontwikkelde een geheel eigen handschrift. Op groot formaat doeken bracht hij de verf aan met een brede toets en speelse penseelstreek in een kleurrijk palet. De natuur speelde vaak een grote rol.

De kunstenaar was ook politiek actief in Nunspeet. Hij behoorde tot de oprichters van de partij Gemeentebelang, was vier jaar gemeenteraadslid en daarna van 1966 tot 1973 wethouder. In deze periode zette Hiddink zich ook in voor de oprichting van de Vrije Academie voor de Kunsten Nunspeet.

Zijn laatste tentoonstelling in Nunspeet was in mei 2000 in het gemeentehuis van Nunspeet. Kort daarna overleed hij. Ter gelegenheid van zijn twintigste sterfdag stelde het Noord-Veluws Museum de overzichtstentoonstelling Jaap Hiddink – Thuis in Nunspeet samen.

Een aanzienlijk deel van de werken komt uit de collecties van inwoners van Nunspeet en omgeving. Het Noord-Veluws Museum deed vorig jaar via media een oproep aan de bezitters van een schilderij van Jaap Hiddink om dat uit te leven voor de expositie. Menigeen voldeed aan dit verzoek, waardoor het museum een representatief overzicht kan tonen. Een overzicht dat mogelijk vanaf 16 maart weer te zien is.

Jaap Hiddink – Thuis in Nunspeet, t/m 27 juni in Noord-Veluws Museum, Nunspeet

Source reference: https://www.digitalekunstkrant.nl/jaap-hiddink-blijft-langer-thuis-in-nunspeet/
Author: Evert-Jan Pol
Photo: Jaap Hiddink, Bloesembomen, collectie Landgoed Bonenburg

Drukte bij geheimzinnig kunstwerk op gevangenis

Di 2 maart, 16:54

Het is druk bij een oude gevangenis in Engeland. Niet om gevangenen te bezoeken, maar om een nieuw kunstwerk te bekijken. Kenners denken dat die stiekem is gemaakt door de mysterieuze kunstenaar Banksy.

Op het kunstwerk zie je een gevangene ontsnappen met een typemachine. In de gevangenis zat meer dan honderd jaar geleden de beroemde schrijver Oscar Wilde gevangen. Mogelijk gaat het kunstwerk over hem.

Source reference: https://jeugdjournaal.nl/artikel/2370954-drukte-bij-geheimzinnig-kunstwerk-op-gevangenis.html?ext=html
Author: NOS jeugdjournaal
Photo: Shutterstock / The Art of Banksy exhibition at the Arena Mall in Herzliya, 2017.

Bekijk hier een video van de NOS:
Geheimzinnige Banksy vertelt hoe hij zijn kunst maakt
https://jeugdjournaal.nl/artikel/2371518-geheimzinnige-banksy-vertelt-hoe-hij-zijn-kunst-maakt.html

Tekening van Van Gogh onder hamer voor 8,6 miljoen euro

02 maart 2021 03:42
Aangepast: 02 maart 2021 04:41

Een tekening van Vincent van Gogh van een meisje heeft gisteren bij een veiling van Christie's in New York 8,6 miljoen euro opgeleverd. Het ging om de tekening La Mousmé, waarvan Van Gogh ook een schilderij maakte, dat hangt in de National Gallery of Art in Washington.

Volgens het veilinghuis ging het om een van de beste tekeningen ooit door Van Gogh gemaakt. Christie's schatte de opbrengst van het werk vooraf op 7 à 10 miljoen dollar. Het werk is uiteindelijk voor 10,4 miljoen dollar verkocht.

Van Gogh tekende het in de zomer van 1888 in het Franse Arles. Hij werd geïnspireerd door Japanse kunst en de roman Madame Chrysanthème van Pierre Loti.

Koper onbekend
Wie de koper is, is niet bekendgemaakt. Ook wie de tekening verkocht, meldde Christie's niet.

Source reference: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5217298/tekening-van-gogh-la-mousme-verkocht-veiling-charlies
Author: RTL Nieuws / ANP
Photo: Christies / https://www.christies.com/lot/lot-vincent-van-gogh-1853-1890-la-mousme-6306076/?from=salesummary&intObjectID=6306076&lid=1&ldp_breadcrumb=back

Deze Nederlanders verkopen kunst gemaakt van afgedankte slippers

24 februari 2021 07:15
Aangepast: 01 maart 2021 19:38

De een zijn afval is de ander zijn grondstof. Ocean Sole maakt kunst van de duizenden slippers die ieder jaar op het strand van Kenia aanspoelen. Het Nederlandse Nic & Mic verkoopt de kunst in Europa en is nauw betrokken bij het productieproces en het personeelsbeleid.

Hup, in de vuilnisbak. Wie op de openbare stranden van Malindi en Lamu in het oosten van Kenia een kijkje neemt, ziet er bergen afval liggen, deels door de oceaanstromen vanuit India en Sri Lanka naar het Afrikaanse land gebracht.

"In Nederland lopen we alleen in de zomer op slippers, maar in die warme landen lopen mensen er het hele jaar door op. Wat versleten is wordt vaak achtergelaten en spoelt uiteindelijk via rivieren en de zee aan op de kunst van Kenia", zo vertelt Nicholas Ninaber van Eijben van Nic & Mic uit Boxtel dat nauw samenwerkt met Ocean Sole.

Teenslippers
Het ambachtsbedrijfje werd eind jaren '90 opgericht door WNF-medewerker Julie Church, die kinderen op het strand in Kenia zag spelen met kleurrijke figuurtjes die door hun moeder uit aangespoelde slippers waren gesneden.

"Ze zag de teenslipper niet als afval maar als grondstof voor nieuwe producten en bezocht houtsnijders met de vraag of ze iets konden maken van het zachte opgeschuimde materiaal."

Opschalen
Een nieuw bedrijf was geboren, maar het bleef kleinschalig. De gemaakte kunstwerken waren alleen te koop in de werkplaats van het bedrijf in Nairobi. Tot de broer van Nicholas de kunst tijdens zijn stage in Kenia ontdekte.

"Hij werkte daar op de Nederlandse ambassade. Ocean Sole groeide op dat moment niet meer, ondanks aandacht op CNN en National Geographic. De kunstwerken gingen Kenia niet uit, waardoor veel slippers niet verwerkt konden worden."

De twee broers besloten de zaken grootschalig aan te pakken en startten met het opzetten van een verkoopkanaal in Nederland. Ook keken ze hoe ze de kwaliteit van de kunstwerken consistenter kon en hoe de productie opgeschroefd kon worden. Een stansmachine werd vanuit Nederland naar Kenia verscheept. Ook wordt vanuit Nederland gekeken hoe de beelden verbeterd kunnen worden, onder meer door de introductie van een speciale beschermlaag.

We verwerken 750.000 afgedankte slippers per jaar
Het bedrijf groeide van 30 naar 90 medewerkers en het aantal opgeruimde teenslippers ging van 400.000 naar 1 miljoen per jaar. "Dat deden we in 2019, in 2020 is het iets gedaald vanwege de coronacrisis." Michael werkt inmiddels door drukte niet meer bij het bedrijf waar Nicholas en zijn vrouw Annelie de leiding hebben.

Schrobben en wassen
Nicholas Ninaber van Eijben legt uit hoe het productieproces van de kunstwerken eruit ziet. Eerst worden de slippers op de stranden en op andere plekken in Kenia verzameld door lokale bewoners, die per kilo betaald krijgen.

"Daarna worden de slippers geschrobt en gewassen. Steentjes en doorns worden eruit gepeuterd en de slipperonderdelen worden uit elkaar gehaald."

Het sorteerproces is de volgende stap. Uit duizenden voetzooltjes kiezen vrouwen een vrolijke mix van kleuren om te verwerken.
Kleuren
"Toen we begonnen werd al het werk gedaan door mannen. Vrouwen binnen het bedrijf introduceren ging moeizaam, maar het is wel gelukt. Vrouwen kijken ook anders dan mannen, die kozen vaak blauw of zwart, terwijl vrouwen allerlei kleuren mengen."

De voetzooltjes worden aan elkaar vastgelijmd zodat een groot blok ontstaat en krijgen via de stansmachine een basisvorm. Daarna is het aan de kunstenaars die in eigen huis worden opgeleid en de beelden snijden.

"In het begin waren het vooral houtsnijders, maar inmiddels is iedereen welkom, als die maar talent heeft. We leiden ze in eigen huis op."

Beelden snijden
Met keukenmessen krijgen langzaam de figuren vorm, bijvoorbeeld van een gorilla, nijlpaard, giraffe of olifant. "Als het snijden en schuren klaar is, zijn de vrouwen weer aan de beurt voor het verfijnde werk. Zo worden oren, hoorntjes en staarten opgeplakt en zijn de kunstwerken klaar voor verzending."

De kleine en medium kunstwerken zijn compleet gemaakt van slippers, bij de grote kunstwerken wordt een basisvorm van purschuim bekleed met allerlei slippers. "In een kunstwerk van ongeveer één meter hoogte gaan wel 500 slippers zitten. We maken die vaak voor bedrijven, die het bijvoorbeeld in de hal zetten."

Grizzlybeer
Dat deed bijvoorbeeld accountantskantoor De Beer Accountants & Belastingadviseurs dat een levensgrote grizzlybeer, passend bij de naam van het bedrijf bestelde.

En interieurbouwer Finitouch heeft een grote olifant en giraffe in het pand staan en geeft kleinere beelden weg als relatiegeschenk. Het bedrijf geeft de beelden ook in bruikleen aan andere bedrijven in Amersfoort, zodat het recyclingsverhaal zich snel verspreidt.
Prijs
Een kleine olifant kost ongeveer 18 euro, een XL-giraffe koop je voor ongeveer 300 euro en masterpieces kosten duizenden euro's. "Je kan zo echt waarde van iets maken, dat eigenlijk afval is. De teenslippers die in zo'n klein beeld zitten kosten aan materiaal misschien 1 euro," zegt Ninaber van Eijben.

Het lijkt een lucratieve business, maar volgens de Brabander kost de logistiek ook veel en worden de Kenianen ook extra goed betaald.

"Ze verdienen twee of drie keer zoveel als met hun houtsnijwerk. Bovendien zorgen we dat de kinderen naar school kunnen, hebben we een spaarprogramma geïntroduceerd waarbij spaargeld wordt verdubbeld en geven we de Keniaanse volwassenen ook les, bijvoorbeeld over huislijk geweld en over plastic afval."

Website: https://www.nicmic.nl/nl/over-ocean-sole/
Instagram: https://www.instagram.com/nicmic.nl/ & https://www.instagram.com/oceansole/

Source reference: https://www.rtlnieuws.nl/economie/business/artikel/5216211/afval-teenslippers-nic-mic-oceansole-recycling-duurzaam
Author: https://www.rtlnieuws.nl/tags/personen/malini-witlox

Harlingen krijgt beeldbepalend kunstwerk van veertien meter hoog aan de kust

17 feb 2021 - 22:01

Het megagrote kunstwerk 'Broken Jug' van de wereldberoemde kunstenaar Frank Stella komt in Harlingen te staan. Het werk staat al meer dan twee jaar op de industriehaven te wachten op een plek. Het is veertien meter hoog en 45 ton zwaar. Harlingen krijgt het werk in bruikleen.

Joop Mulder wilde het beeld graag integreren in het verhaal Sense of Place. Toch gebeurde er daarna niet veel, maar nu krijgt het werk definitief een plek in Harlingen. Het komt te staan bij de Tjerk Hiddessluizen, bij de uitgang van het langparkeerterrein. Daarmee wordt het een soort van poort naar de stad.

De beroemde Amerikaanse kunstenaar Frank Stella heeft het ontworpen. Al in 2001 maakt hij een begin met het werk, dat bedoeld was om in Miami bij een stadion te komen. Daar werd het geweigerd. Daarna zou het in Cherbourg (Frankrijk) komen, maar geld was de spelbreker. Het zou drie miljoen kosten om het aan te kopen, maar dat wilden ze daar niet.

Beeld verdient mooie plek
Het zou daarna naar de Verenigde Staten om afgemaakt te worden, maar Joop Mulder van Sense of Place kreeg er lucht van. Hij wilde heel graag dat het kunstwerk een plek in Fryslân bij de Waddenkust zou krijgen. Mulder heeft gesproken met de gemeenten Harlingen en Súdwest-Fryslân. Volgens Hein Kuiken, toen nog wethouder in Harlingen, verdient het beeld een mooie plek.

Frank Stella zelf vond de plek aan de Waddenzee ook zeer geschikt voor zijn kunstwerk. Hij is op bezoek geweest in Harlingen, wat hij "wonderful" vond.

Wethouder Erik de Groot is blij met het kunstwerk, het moet Harlingen weer een 'boost' geven. "Het komt echt aan de kop van het parkeerterrein: zo krijg je een mooie uitstraling voor het parkeerterrein en de stad. De bedoeling is dat het onderdeel wordt van de looproute van het terrein naar de terminal."

De Groot geeft wel aan dat de gemeenteraad nog groen licht moet geven. "Er moet nog wel geld beschikbaar gesteld worden door de raad. Die laatste horde moeten we nog slechten. De gebruikers van het parkeerterrein betalen uiteindelijk ook de kosten van de investering, dat is de bedoeling. We betalen wel een jaarlijkse vergoeding, maar voorlopig is er eerst een investering voor het plaatsen op het parkeerterrein nodig."

"It feels very comfortable with the ocean, it is very nice", zei Frank Stella. "I grew up in a place with the water like this in America, Massachusetts."

Stella is wereldberoemd en een groot kunstenaar in de Verenigde Staten. In 2009 kreeg hij uit handen van de toenmalige president Barack Obama de National Medal of Arts. Dat is de hoogste onderscheiding in Amerika in de kunstwereld.

Source reference: https://www.omropfryslan.nl/nieuws/1035333-harlingen-krijgt-beeldbepalend-kunstwerk-van-veertien-meter-hoog-aan-de-kust
Author: Simone Scheffer / Omrop Fryslan
Photo: Simone Scheffer / Omrop Fryslan

Nieuwe lichtkunst Roosegaarde is 'eerbetoon aan landbouw'

18 januari 2021 12:19
Aangepast: 18 januari 2021 12:27

De bekende designer en kunstenaar Daan Roosegaarde heeft een 'lichtgevend droomlandschap' gemaakt als een 'eerbetoon aan de schoonheid van de landbouw'. Dankzij het speciale licht zouden er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

GROW is een nieuwe lichtinstallatie van 20.000 vierkante meter van rode en blauwe lichtgolven. Het kunstwerk van Studio Roosegaarde toont 'dansende lichtjes' over een enorm veld met prei. Vandaag gaat een film over het project in première. Het laat volgens Roosegaarde zien 'hoe de schoonheid van licht planten kan helpen'.

Wetenschappelijke lichtrecepten
De inspiratie voor GROW komt van wetenschappelijke lichtrecepten die de groei en veerkracht van planten verbeteren. "Bepaalde recepten van blauw, rood en ultraviolet licht versterken de plantengroei en kunnen het gebruik van pesticiden tot 50 procent verminderen", aldus Studio Roosegaarde. "GROW benadrukt het belang van innovatie in het landbouwsysteem: hoe kan geavanceerd lichtontwerp planten helpen om duurzamer te groeien? Hoe kunnen we van de boer de held maken?"
Het project is volgens Roosegaarde ook 'een roep om verlichting in deze donkere tijden'. "GROW kan goed zijn voor de natuur, maar geeft ook hoopvol licht aan mensen."

Urban Sun
Roosegaarde maakt binnenkort ook meer bekend over een ander nieuw project: de lichtinstallatie Urban Sun, gericht op het veiliger maken van openbare ruimtes. De Urban Sun moet met speciaal uv-licht virussen doden, terwijl er mensen in de ruimte kunnen blijven.

Website: https://www.studioroosegaarde.net/
Instagram: https://www.instagram.com/roosegaarde/

Source reference: https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5209282/daan-roosegaarde-glow-licht-kunst-landbouw-boeren
Author: https://www.rtlnieuws.nl/tags/personen/bright

Photo: Grow, Daan Roosegaarde
Daan Roosegaarde’s latest artwork GROW is an homage to the beauty of agriculture. In the world film premiere GROW appears as a 20,000m2 luminous dreamscape of red and blue waves of light over an enormous field. GROW is inspired by scientific light recipes which improve plants’ growth and resilience.

Overal duiken muurschilderingen op: 'Bewoners zijn er echt trots op'

10 augustus 2020 10:53
Aangepast: 15 augustus 2020 20:08

In steeds meer steden veranderen bakstenen muren in ware kunstwerken. Muurschilderingen zijn populair. Onder andere in Utrecht, Voorschoten, Amsterdam, Wassenaar en Den Helder is de laatste tijd street art gespot.

Kunstenaars van het collectief De Strakke Hand maken vandaag hun creatie aan de Pieter Saenredamstraat in Utrecht af. In verschillende steden maken ze prachtige schilderingen op gevels.

"We proberen met onze kunst zowel jongeren als ouderen aan te spreken", zegt Michiel Meulemans. "We merken dat buurtbewoners vaak erg trots op de kunstwerken zijn en dat het herkenningspunten worden in de wijk."

WOZ-waarde
En het gaat verder. Een creatie op de zijkant van je woning, kan je zelfs iets opleveren. "We zien bij sommige werken zelfs dat het iets kan toevoegen aan de WOZ-waarde van een huis."

Belangrijk onderdeel van de buurt
Aileen Middel is street art consultant en kunstenares en ziet dat muurschilderingen in publieke ruimtes en op woningen steeds populairder worden. "Die straatmuren vormen echt een belangrijk onderdeel van de buurt".

"Ik organiseer soms rondleidingen langs muurschilderingen in de Bijlmer in Amsterdam en dan komen buurtbewoners spontaan vertellen over de muurschilderingen. Buurtbewoners zijn er echt trots op."

Gentrificatie
Volgens Middel zijn dit soort schilderingen een teken van gentrificatie, het vernieuwen en renoveren van vervallen gebouwen in een stad. "Ze worden dan ook vaak geschilderd in achtergestelde wijken. Als er een muurschildering verschijnt, betekent dit dat dat de buurt verandert."

Source reference: https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5176385/overal-duiken-muurschilderingen-op-street-art-bewoners-zijn-er-echt-trots
Author: Editie NL

Website: http://www.destrakkehand.nl/
Instagram: https://www.instagram.com/destrakkehand/
Photo: Robert Oosterbroek, Westplein district Lombok, Utrecht